Dé tv-winkel van Nederland

  • 13 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Koopgids Multiroom Speakers

In deze koopgids voor multiroom audio gaan we in op de vraag hoe je het beste jouw multiroom kunt kiezen. Waar let je bijvoorbeeld op bij de aanschaf? In onze multiroom speakers koopgids lees je ook wat de apparaten je bieden en wat de diverse merken voor jou kunnen betekenen. Wij helpen je inzicht te geven in jouw eigen wensen en vertellen welke producten het best bij jou matchen.

Koopgids Multiroom Speakers

Steeds meer mensen hebben behoeften om altijd goed geluid om zich heen te hebben. En ook steeds vaker worden hier multiroom speakers voor gebruikt. De werking en mogelijkheden zijn echter voor velen nog abstract. Om duidelijkheid te schaffen en de precieze werking te begrijpen, introduceren we je in de wereld van multiroom met het artikel ‘Alles over multiroom’.

Een korte introductie van multiroom

Multiroom is het draadloos afspelen van muziek vanaf (mobiele) apparaten naar verschillende kamers in een huis. Deze speakers communiceren dan draadloos onderling met elkaar via verschillende draadloze technologieën, zoals Wifi, Airplay of Bluetooth. Je kunt hierdoor ook jouw multiroom producten eenvoudig uitbreiden met meerdere speakers, mits deze van het hetzelfde systeem zijn. Het aansluiten ervan is zo gebeurd.
De bediening van een of meerdere speakers verloopt vaak via een bedieningspaneel of een app via jouw mobile device. Je kunt dan makkelijk bepalen in welke kamer je welke muziek afspeelt.

Tips bij het aanschaffen van multiroom

1. Check jouw netwerk
Zoals reeds aangegeven is het hebben van een juist functionerend draadloos netwerk vaak een vereiste voor het aanschaffen van multiroom producten. Echter hoeft een zwak netwerk niet altijd een probleem te zijn, want bijvoorbeeld Sonos en Samsung leveren handige apparatuur die een eigen, sterk draadloos netwerk opzetten door het hele huis. Bij veel merken is het daarnaast mogelijk om indien noodzakelijk netwerkkabels te gebruiken voor een stabiele verbinding.

2. Let op de grootte van de ruimte
Wil je de speaker in een kleinere ruimte plaatsen (zoals de keuken of de slaapkamer), dan volstaat een kleine multiroom speaker vaak al. Indien je op zoek bent naar een luidspreker voor in de woonkamer, dan adviseren we je te kiezen voor een grotere speaker.

3. Kijk naar wat je al hebt staan
Wil je nieuwe multiroom audio, maar heb je ook nog stereo-apparatuur thuis staan? Of een cd-speler? Doe die dan niet gelijk weg. Veel systemen bieden namelijk ook de mogelijkheid om deze apparatuur te integreren in jouw nieuwe systeem door middel van een adapter. Je kunt bijvoorbeeld jouw computer uitrusten met een Bluetooth adapter of jouw bedrade speakers omzetten naar een draadloos muzieksysteem. Dit kun je dan bijvoorbeeld doen met de Connect AMP van Sonos.

4. Welke streamingsmogelijkheden zijn er?
Veel luidsprekers ondersteunen online muziek streamingsdiensten. Zo worden Spotify en Deezer bijvoorbeeld door elk multiroom systeem ondersteund. Welke diensten het ondersteunt, is bij elk systeem anders. Dit staat altijd aangegeven op de productpagina.
Je hebt ook de mogelijkheid muziek te streamen die je hebt opgeslagen op een device, zoals op de computer. Daarnaast vindt je op sommige producten ook een USB-poort, waarop je een stick of externe harde schijf kunt aansluiten (zoals bij Sony en Sonos). Ook zijn er systemen met ingebouwde FM-radio of digitale radio. Zelfs de oude cd-collectie hoeft niet werkloos toe te kijken. Panasonic heeft bijvoorbeeld een multiroom speaker met ingebouwde cd-speler.

5. Draadloos bekabeld
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, vandaar dat het enige uitleg behoeft. De speakers communiceren draadloos met elkaar, maar speakers dienen wel op de netvoeding te worden aangesloten. Luidsprekers moeten ergens hun energie vandaan halen. Veel merken hebben wel een speaker in het assortiment met ingebouwde batterij, maar de meeste modellen hebben nog gewoon een stekker.
Je moet dus bij de aanschaf en plaatsing rekening houden dat de speakers dichtbij een stopcontact staan.

6. De geluidskwaliteit
Allereerst moet gezegd worden dat geluidskwaliteit afhankelijk is van jouw persoonlijke smaak en ook voorkeuren. Zo zijn er mensen die op zoek zijn naar speakers met een diepe bas, terwijl anderen dit misschien wel storend vinden. De merken die wij voeren in ons assortiment hebben ervaring met het produceren van geluid. Niet alleen in speakers, maar ook bijvoorbeeld in hoofdtelefoons. Daarbij zijn vooral Sonos en Bluesound vooraanstaand in de multiroom markt. Daar hoor je de jarenlange ervaring terug in de systemen. Een aantal merken produceert speakers die geschikt zijn voor het afspelen van HD-audio, ook wel hi-res audio genoemd. HD-audio werkt met 92 KHz/24 bits kwaliteit. De resolutie is daarmee nog hoger dan cd-kwaliteit en dus is echt elk detail hoorbaar. Desondanks is de geluidskwaliteit ook afhankelijk van de bron. Speel je alleen zwaar gecomprimeerde bestanden af, dan is de kans groot dat de kwaliteit minder is.

7. Voor welk design kiest u?
Net als het geluid, is ook het design persoonlijk. En niet alleen jouw persoonlijke smaak telt daarbij, maar ook of de speakers in jouw interieur passen. Hierop kunnen wij geen advies geven welk design voor jou het beste is, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van jouw multiroom producten.

8. De bediening
Het merk en systeem waarvoor je kiest, bepalen hoe je jouw multiroom product(en) bedient. Uiteraard zijn op de speakers zelf vaak knoppen aanwezig om jouw muziek te regelen. Maar het unieke aan multiroom is natuurlijk ook dat je het kunt bedienen vanaf een centraal punt.
Vrijwel alle speakers hebben een los bedieningspaneel. Ook zijn vrijwel alle speakers bedienbaar via een door het merk ontwikkelde app. Hiermee installeer je het systeem niet alleen, maar je regelt daar ook het volume mee en welk liedje je waar wilt horen. Alle grote merken zijn bedienbaar via een app.

9. Check de uitbreidingsmogelijkheden
Multiroom staat bekend om het eenvoudig uitbreiden ervan. Dit komt door de draadloze communicatietechnieken: je hoeft enkel een speaker erbij te koppelen en het is klaar voor gebruik. Dit is een fluitje van een cent. Bij veel merken is het aantal toe te voegen producten vaak dermate groot dat de kans klein is dat iemand de limiet haalt, met uitzondering van mensen die in een kasteel wonen met meer dan 35 kamers.

10. Prijs
De ene wil een groter budget vrijmaken voor multiroom producten dan de ander. De multiroom producten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. In de regel kunnen we stellen dat de lager geprijsde multiroom speakers geschikt zijn voor de kleine(re) ruimtes in huis. De modellen die wat duurder zijn, zijn geschikt voor de (middel)grote ruimtes in huis.

Het vergelijken van multiroom merken

Elk merk heeft zijn eigen features en functionaliteiten. Welke keuze je maakt, hangt af van jouw persoonlijke wensen en eisen. Wel willen we daarbij meegeven, dat wanneer je voor een bepaald merk kiest, je hier ook bij moet blijven wanneer je wilt uitbreiden met multiroom audio. Anders werken de speakers niet (goed) met elkaar.

Wij adviseren de merken Sonos, Denon, HEOS by Denon en Yamaha. Dit omdat deze merken kwalitatief sterk zijn en veel verschillende modellen hebben. Zo kunt u een mooie selectie maken van producten die passen bij jouw budget en woonsituatie.

Het vergelijken van multiroom merken

Sonos Multiroom speakers

Als men aan multiroom denkt, denkt men aan Sonos. Het Amerikaanse merk is vooraanstaand en innovatief als het gaat om multiroom audio. Vandaar dat de producten een uniek design hebben en van hoge kwaliteit zijn, zowel in ontwerp als in geluid. Daarnaast is het systeem uitermate gebruiksvriendelijk.

Kenmerken van Sonos speakers
- Grootste speler in de multiroom markt.
- Sonos creëert via jouw WiFi-verbinding een eigen beveiligd netwerk.
- Bediening verloopt via de gratis Sonos Controller app.
- Geluid past zich aan aan de kamer dankzij de revolutionaire Trueplay-technologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
165 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.