U bevindt zich in:
Terug
  • Koopgids Multiroom Speakers

Koopgids Multiroom Speakers

 

Steeds meer mensen hebben behoeften om altijd goed geluid om zich heen te hebben. En ook steeds vaker worden hier multiroom speakers voor gebruikt. De werking en mogelijkheden zijn echter voor velen nog abstract. Om duidelijkheid te schaffen en de precieze werking te begrijpen, introduceren we u in de wereld van multiroom met het artikel ‘Alles over multiroom’.

In deze koopgids voor multiroom audio 2019 gaan we in op de vraag hoe u het beste uw multiroom kunt kiezen. Waar let u bijvoorbeeld op bij de aanschaf? In onze multiroom speakers koopgids leest u ook wat de apparaten u bieden en wat de diverse merken voor u kunnen betekenen. Wij helpen u inzicht te geven in uw eigen wensen en vertellen welke producten het best bij u matchen.

 

Een korte introductie van multiroom

Multiroom is het draadloos afspelen van muziek vanaf (mobiele) apparaten naar verschillende kamers in een huis. Deze speakers communiceren dan draadloos onderling met elkaar via verschillende draadloze technologieën, zoals Wifi, Airplay of Bluetooth. U kunt hierdoor ook uw multiroom producten eenvoudig uitbreiden met meerdere speakers, mits deze van het hetzelfde systeem zijn. Het aansluiten ervan is zo gebeurd.
De bediening van een of meerdere speakers verloopt vaak via een bedieningspaneel of een app via uw mobile device. U kunt dan makkelijk bepalen in welke kamer u welke muziek afspeelt.

 

 

Tips bij het aanschaffen van multiroom

 

1. Check uw netwerk
Zoals reeds aangegeven is het hebben van een juist functionerend draadloos netwerk vaak een vereiste voor het aanschaffen van multiroom producten. Echter hoeft een zwak netwerk niet altijd een probleem te zijn, want bijvoorbeeld Sonos en Samsung leveren handige apparatuur die een eigen, sterk draadloos netwerk opzetten door het hele huis. Bij veel merken is het daarnaast mogelijk om indien noodzakelijk netwerkkabels te gebruiken voor een stabiele verbinding.

2. Let op de grootte van de ruimte
Wilt u de speaker in een kleinere ruimte plaatsen (zoals de keuken of de slaapkamer), dan volstaat een kleine multiroom speaker vaak al. Indien u op zoek bent naar een luidspreker voor in de woonkamer, dan adviseren we u te kiezen voor een grotere speaker.

3. Kijk naar wat je al hebt staan
Wilt u nieuwe multiroom audio, maar heeft u ook nog stereo-apparatuur thuis staan? Of een cd-speler? Doe die dan niet gelijk weg. Veel systemen bieden namelijk ook de mogelijkheid om deze apparatuur te integreren in uw nieuwe systeem door middel van een adapter. U kunt bijvoorbeeld uw computer uitrusten met een Bluetooth adapter of uw bedrade speakers omzetten naar een draadloos muzieksysteem. Dit kunt u dan bijvoorbeeld doen met de Connect AMP van Sonos.

4. Welke streamingsmogelijkheden zijn er?
Veel luidsprekers ondersteunen online muziek streamingsdiensten. Zo worden Spotify en Deezer bijvoorbeeld door elk multiroom systeem ondersteund. Welke diensten het ondersteunt, is bij elk systeem anders. Dit staat altijd aangegeven op de productpagina.
U heeft ook de mogelijkheid muziek te streamen die u heeft opgeslagen op een device, zoals op de computer. Daarnaast vindt u op sommige producten ook een USB-poort, waarop u een stick of externe harde schijf kunt aansluiten (zoals bij Sony en Sonos). Ook zijn er systemen met ingebouwde FM-radio of digitale radio. Zelfs de oude cd-collectie hoeft niet werkloos toe te kijken. Panasonic heeft bijvoorbeeld een multiroom speaker met ingebouwde cd-speler.

5. Draadloos bekabeld
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, vandaar dat het enige uitleg behoeft. De speakers communiceren draadloos met elkaar, maar speakers dienen wel op de netvoeding te worden aangesloten. Luidsprekers moeten ergens hun energie vandaan halen. Veel merken hebben wel een speaker in het assortiment met ingebouwde batterij, maar de meeste modellen hebben nog gewoon een stekker.
U moet dus bij de aanschaf en plaatsing rekening houden dat de speakers dichtbij een stopcontact staan.

6. De geluidskwaliteit
Allereerst moet gezegd worden dat geluidskwaliteit afhankelijk is van uw persoonlijke smaak en ook voorkeuren. Zo zijn er mensen die op zoek zijn naar speakers met een diepe bas, terwijl anderen dit misschien wel storend vinden. De merken die wij voeren in ons assortiment hebben ervaring met het produceren van geluid. Niet alleen in speakers, maar ook bijvoorbeeld in hoofdtelefoons. Daarbij zijn vooral Sonos en Bluesound vooraanstaand in de multiroom markt. Daar hoort u de jarenlange ervaring terug in de systemen. Een aantal merken produceert speakers die geschikt zijn voor het afspelen van HD-audio, ook wel hi-res audio genoemd. HD-audio werkt met 92 KHz/24 bits kwaliteit. De resolutie is daarmee nog hoger dan cd-kwaliteit en dus is echt elk detail hoorbaar. Desondanks is de geluidskwaliteit ook afhankelijk van de bron. Speelt u alleen zwaar gecomprimeerde bestanden af, dan is de kans groot dat de kwaliteit minder is.

7. Voor welk design kiest u?
Net als het geluid, is ook het design persoonlijk. En niet alleen uw persoonlijke smaak telt daarbij, maar ook of de speakers in uw interieur passen. Hierop kunnen wij geen advies geven welk design voor u het beste is, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van uw multiroom producten.

8. De bediening
Het merk en systeem waarvoor u kiest, bepaalt u uw multiroom product(en) bedient. Uiteraard zijn op de speakers zelf vaak knoppen aanwezig om uw muziek te regelen. Maar het unieke aan multiroom is natuurlijk ook dat u het kunt bedienen vanaf een centraal punt.
Vrijwel alle speakers hebben een los bedieningspaneel. Ook zijn vrijwel alle speakers bedienbaar via een door het merk ontwikkelde app. Hiermee installeert u het systeem niet alleen, maar u regelt daar ook het volume mee en welk liedje u waar wilt horen. Alle grote merken zijn bedienbaar via een app.

9. Check de uitbreidingsmogelijkheden
Multiroom staat bekend om het eenvoudig uitbreiden ervan. Dit komt door de draadloze communicatietechnieken: u hoeft enkel een speaker erbij te koppelen en het is klaar voor gebruik. Dit is een fluitje van een cent. Bij veel merken is het aantal toe te voegen producten vaak dermate groot dat de kans klein is dat iemand de limiet haalt, met uitzondering van mensen die in een kasteel wonen met meer dan 35 kamers.

10. Prijs
De ene wil een groter budget vrijmaken voor multiroom producten dan de ander. De multiroom producten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. In de regel kunnen we stellen dat de lager geprijsde multiroom speakers geschikt zijn voor de kleine(re) ruimtes in huis. De modellen die wat duurder zijn, zijn geschikt voor de (middel)grote ruimtes in huis.

 

Het vergelijken van multiroom merken

Elk merk heeft zijn eigen features en functionaliteiten. Welke keuze u maakt, hangt af van uw persoonlijke wensen en eisen. Wel willen we daarbij meegeven, dat wanneer u voor een bepaald merk kiest, u hier ook bij moet blijven wanneer u wilt uitbreiden met multiroom audio. Anders werken de speakers niet (goed) met elkaar.

Wij adviseren de merken Sonos, Denon en HEOS by Denon. Dit omdat deze merken kwalitatief sterk zijn en veel verschillende modellen hebben. Zo kunt u een mooie selectie maken van producten die passen bij uw budget en woonsituatie. Ter illustratie hebben we hieronder een selectie van Sonos producten uitgelicht en vertellen we u er graag meer over.

Compacte Speakers

Sonos PLAY:1

De Sonos PLAY:1 is de meest compacte speaker uit het assortiment van Sonos. Deze speaker heeft als voordeel dat hij bestand is tegen vocht. De ingebouwde drivers en speciaal ontwikkelde versterkers leveren een mooi hifi-geluid als u muziek aan het luisteren bent. Met de Sonos speakers heeft iedereen in huis zijn eigen muziekspeler, maar koppelt u verschillende speakers van Sonos eenvoudig aan elkaar om samen van muziek te genieten. Het haast vierkante design met een ronde afwerking van de hoeken zorgt voor een unieke uitstraling.

Volle Speakers

Sonos Play:5

De grootste en meeste krachtige speaker van Sonos is de PLAY:5. Ook bij dit model is muziek streamen mogelijk via wifi. Dit model beschikt over zes speciaal ontwikkelde drivers die worden aangedreven door zes digitale klasse D-versterkers, drie tweeters en drie midwoofers. Een slag groter in vergelijking met de PLAY:3. Trueplay is ook op de PLAY:5 toegepast, waardoor u altijd naar de best mogelijke sound luistert. Uiteraard kunt u de bas en treble ook zelf instellen.

Soundbars

Sonos Playbar / Playbase

Het geluid van de tv krijgt met de Sonos PLAYBAR een heerlijke boost. Sluit hem aan via de optische kabel en u geniet direct. De hoogwaardige sound wordt geleverd door de negen luidsprekers die zitten ingebouwd. Deze compacte langwerpige speaker is eenvoudig voor de tv te plaatsen of onder de tv te plaatsen indien de tv aan de muur hangt. Voordeel van de soundbars van tegenwoordig is dat ze draadloos te verbinden zijn met andere speakers van een bepaald merk. Dit is ook het geval bij de Sonos Playbar.
De Playbase is de grotere versie van de Playbar. Deze speaker plaatst u echter onder de tv. De voet komt dus op de Playbase te staan. Houd er wel rekening mee dat de tv niet zwaarder is dan 35 kilo. Deze speaker is voorzien van tien versterkte luidsprekers die ondersteund worden door klasse D-versterkers. Vanwege Trueplay wordt het geluid afgestemd op de ruimte waarin de speaker staat. Ook deze speaker wordt via een optische kabel met de tv verbonden. Eenmaal aangesloten geniet u van een heerlijk hifi-geluid.

Subwoofers

Sonos Sub

De Sonos sub levert een heerlijke diepe bas. De drivers staan zo geplaatst dat gezorgd wordt voor een prachtige weergave van lage tonen. De sub is draadloos, waardoor u hem op veel plekken in de kamer wel kwijt kunt. Omdat de behuizing niet meetrilt met de drivers, luistert u altijd naar een zuiver geluid. Voor een verbeterde home cinema ervaring koppelt u de sub eenvoudig aan de playbar en eventueel twee PLAY speakers van Sonos.

Versterkers

Sonos Connect Amp

De Sonos Connect Amp is een apparaatje dat is bedoeld om draadloos muziek te kunnen streamen naar uw bestaande speakerset. Met de Connect Amp zijn uw bestaande speakers te koppelen aan producten van Sonos. Eenmaal geplaatst en aangesloten is muziek draadloos naar uw muziekset te streamen. U luistert altijd naar een prachtige sound. Het maakt hierbij niet uit of u muziek over kleine of grote speakers afspeelt. De behuizing is zo ontwikkeld dat u geen last hebt van verstoringen als je muziek luistert.

Sonos Multiroom speakers

Als men aan multiroom denkt, denkt men aan Sonos. Het Amerikaanse merk is vooraanstaand en innovatief als het gaat om multiroom audio. Vandaar dat de producten een uniek design hebben en van hoge kwaliteit zijn, zowel in ontwerp als in geluid. Daarnaast is het systeem uitermate gebruiksvriendelijk.

Sonos’s assortiment bestaat uit uit drie draadloze speakers (Play:1Play:3Play:5), een soundbar (Playbar), een soundplate (Playbase) en een subwoofer (SUB). Ze hebben ook nog een draadloze muziekstreamer (Connect). Die sluit u aan op een bestaand stereosysteem. Tot slot bestaat er nog de draadloze versterker (Sonos AMP) om de bekabelde speakers aan te sturen.

Kenmerken van Sonos speakers
- Grootste speler in de multiroom markt.
- Sonos creëert via uw WiFi-verbinding een eigen beveiligd netwerk.
- Bediening verloopt via de gratis Sonos Controller app.
- Geluid past zich aan aan de kamer dankzij de revolutionaire Trueplay-technologie.

 

Bekijk alle Sonos speakers