Dé tv-winkel van Nederland

  • 13 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Alles over Multiroom

Multiroom heeft in een relatief korte periode naam gemaakt in de HiFi-wereld. Toch is het voor velen de precieze werking en alle mogelijkheden nog onduidelijk. Wij scheppen graag helderheid in dit grijze gebied en proberen je met één artikel de hele wereld van multiroom te doen begrijpen. Want als wij het simpel uitleggen, kun je makkelijker jouw keuze maken.

Multiroom omvat veel aspecten, waarbij ook elk audio systeem en elk merk weer anders is. Dit maakt het misschien moeilijker uit te leggen, maar door het onderscheid wat de merken aanbrengen, heb je ook meer opties die perfect bij jouw specifieke wensen passen. Wil je meer weten over de verschillende systemen en merken en ben je klaar om jouw keuze te maken, dan kun je de koopgids multiroom raadplegen.

Wat is multiroom?

Simpel gezegd is multiroom het draadloos afspelen van muziek vanaf (mobiele) apparaten naar verschillende kamers in een woning. Dit is mogelijk doordat meerdere speakers draadloos met elkaar samenwerken. Deze worden bediend vanaf één punt, waarbij jij zelf bepaalt waar, wanneer en welke muziek wordt afgespeeld. Creëer met één druk op de knop een geheel andere sfeer in de slaapkamer dan in de woonkamer. Vanzelfsprekend kun je ook overal dezelfde muziek synchroon laten klinken. 

Het mooie aan multiroom is ook, dat je eenvoudig kunt uitbreiden naar meerdere speakers (mits van het eigen systeem). Je kunt dus met één speaker beginnen en later nog speakers toevoegen aan jouw multiroom opstelling.

Multiroom

De voordelen van multiroom

- Draadloos: Doordat de multiroom producten draadloos verbinding met elkaar maken, hoef je niet te slepen met kabels en snoeren.

- Overal muziek: Je speelt muziek perfect synchroon af door het hele huis, of je kiest juist voor specifieke ruimtes waar je bepaalde liedjes wilt afspelen. Hiermee creëer je in elke ruimte een andere sfeer.

- Handige bediening: Vanaf een centraal punt bedien je alle muziek via jouw mobile devices of een computer. Vaak zijn er speciale apps beschikbaar.

- Eenvoudig uit te breiden: Het koppelen van een nieuwe speaker met jouw multiroom set is zo gebeurd. Daardoor is het toevoegen van speakers makkelijk.

De voordelen van multiroom

Hoe werkt multiroom?

Veel mensen - en dan vooral de muziekliefhebbers - willen het liefst altijd en overal muziek. Dat is ook de reden waarom het streamen van audio zijn populariteit heeft behaald. Het streamen van audio houdt in dat je muziekbestanden afspeelt op een apparaat zonder dat deze bestanden op dat apparaat zelf staan. 

De speakers maken in het eerste geval dus gebruik van het draadloze netwerk in huis. Daarom is het beschikken over een goed werkend draadloos netwerk de enige eis om gebruik te kunnen maken van multiroom in huis. Sommige multiroom systemen, zoals Sonos en Samsung maken gebruik van een eigen netwerk (mesh-netwerk). Hiervoor heb je een los kastje nodig (een zogenoemde hub of bridge), die je aansluit op jouw router. Het creëren van een eigen netwerk heeft als voordeel dat de multiroom set geen capaciteit gebruikt van het reeds bestaande draadloze netwerk. Dit aparte netwerk vergroot ook het bereik van het signaal, waardoor je ongeacht het aantal Wifi apparaten, de beschikking hebt over een goede draadloze verbinding. Uiteraard werkt ook de bediening vanaf het centrale punt via de draadloze communicatie. Door de draadloze communicatietechnieken is uitbreiding van jouw multiroom opstelling ook zo makkelijk: je koppelt enkel een speaker erbij en het is klaar voor gebruik.

Welke muziekbronnen bestaan er?

De kwaliteit van het geluid is allereerst afhankelijk van de bron. Indien jouw muziekbestanden van een lage kwaliteit MP3-formaat zijn, zal de kwaliteit laag blijven, onafhankelijk van hoe high-end en duur jouw speakers zijn. Als je dus high resolution audio wilt luisteren, is het belangrijk dat je een hoge kwaliteit muziekbron kiest. Dit kun je bijvoorbeeld bij Spotify instellen dat je in 320 kbps MP3-kwaliteit wilt streamen. Bij ongecomprimeerde bestanden, zoals WAV-formaat, ben je echt verzekerd van de hoogste kwaliteit van de audio. Veel speakers ondersteunen online muziek streamingsdiensten. Welke diensten het ondersteunt, is afhankelijk van de speaker. Dit staat altijd aangegeven op de productpagina. Uiteraard kun je ook kiezen om muziek te streamen die je hebt opgeslagen op een device, zoals op jouw computer. Ook vindt je soms producten die over een USB-poort beschikken waarop je een USB-stick of externe harde schijf met muziek kunt aansluiten. Er zijn dus meerdere opties mogelijk vanaf waar je jouw muziek afspeelt. 

Hoe gaat de bediening van multiroom producten?

Hoe je jouw multiroom product(en) bedient, is afhankelijk van het merk en systeem waarvoor je hebt gekozen. Op de speakers zijn vaak knoppen te vinden om de muziek te regelen, maar wat multiroom zo mooi maakt is dat de bediening ook vanaf een centraal punt geregeld kan worden. Vrijwel alle speakers hebben bijna altijd een klein bedieningspaneel. Daarnaast bedien je over het algemeen jouw muziek ook met een mobile device, waarbij je vaak gebruik maakt van een door het merk ontwikkelde app. Met een dergelijk app installeer je het systeem en regel je de audio, zoals het volume en het liedje, maar ook welke speaker(s) je waar wilt horen.

Hoe deel ik mijn speakers in thuis?

Zoals eerder gezegd, is een multiroom set eenvoudig uit te breiden. Daar is het immers voor bedoeld: om jouw huis te vullen met muziek. Het koppelen van een nieuwe speaker is maar een paar minuten werk. Maar waar plaats je dan welke speaker? Over het algemeen kunnen we stellen dat de lager geprijsde multiroom speakers geschikt zijn voor kleinere ruimtes. De wat duurdere modellen zijn het best voor de middelgrote en grote ruimtes in jouw huis.

Je kunt jouw huis indelen in verschillende zones. Als je in de keuken en woonkamer bijvoorbeeld het liefst dezelfde muziek luistert, maar in de slaapkamer een andere sfeer wilt creëren, dan deel je deze luisterruimtes in in verschillende zones. Naast het gebruik van verschillende zones is ook het opstellen van een home cinema set met multiroom speakers populair. Daarbij worden de speakers gebruikt om van prachtig televisiegeluid te genieten. Veel fabrikanten maken een soundbar (langwerpige speaker) die voor de tv staat en als basis van de set fungeert. Met twee speakers achter de bank als aanvulling heb je zo eenvoudig een surround opstelling neergezet.

Integreren van bestaande apparatuur

Als je al stereo-apparatuur in huis hebt, hoef je die bij de aanschaf van jouw nieuwe speakers echt niet direct de deur uit te doen. Veel multiroom systemen bieden ook adapters om deze apparatuur te integreren in jouw nieuwe systeem. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om jouw laptop uit te rusten met een Bluetooth adapter of kun je jouw bedrade luidsprekers omzetten naar een draadloos muzieksysteem, met bijvoorbeeld de Connect AMP van Sonos.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
165 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.