U bevindt zich in:
Terug
  • Alles over multiroom

Alles over multiroom

Multiroom heeft in een relatief korte periode naam gemaakt in de HiFi-wereld. Toch is het voor velen de precieze werking en alle mogelijkheden nog onduidelijk. Wij scheppen graag helderheid in dit grijze gebied en proberen u met één artikel de hele wereld van multiroom te doen begrijpen. Want als wij het simpel uitleggen, kunt u makkelijker uw keuze maken.

Multiroom omvat veel aspecten, waarbij ook elk systeem en elk merk weer anders is. Dit maakt het misschien moeilijker uit te leggen, maar door het onderscheid wat de merken aanbrengen, heeft u ook meer opties die perfect bij uw specifieke wensen passen. Wilt u meer weten over de verschillende systemen en merken en bent u klaar om uw keuze te maken, dan kunt u de koopgids multiroom raadplegen.

Wat is multiroom?

Simpel gezegd is multiroom het draadloos afspelen van muziek vanaf (mobiele) apparaten naar verschillende kamers in een woning. Dit is mogelijk doordat meerdere speakers draadloos met elkaar samenwerken. Deze worden bediend vanaf één punt, waarbij u zelf bepaalt waar, wanneer en welke muziek wordt afgespeeld. Creëer met één druk op de knop een geheel andere sfeer in de slaapkamer dan in de woonkamer. Vanzelfsprekend kunt u ook overal dezelfde muziek synchroon laten klinken. 

Het mooie aan multiroom is ook, dat u eenvoudig kunt uitbreiden naar meerdere speakers (mits van het eigen systeem). U kunt dus met één speaker beginnen en later nog speakers toevoegen aan uw multiroom opstelling.

 

Voordelen van multiroom

  • Draadloos: Doordat de multiroom producten draadloos verbinding met elkaar maken, hoeft u niet te slepen met kabels en snoeren.
  • Overal muziek: U speelt muziek perfect synchroom af door het hele huis, of u kiest juist voor specifieke ruimtes waar u bepaalde liedjes wilt afspelen. Hiermee creëert u in elke ruimte een andere sfeer.
  • Handige bediening: Vanaf een centraal punt bedient u alle muziek via uw mobile devices of een computer. Vaak zijn er speciale apps beschikbaar.
  • Eenvoudig uit te breiden: Het koppelen van een nieuwe speaker met uw multiroom set is zo gebeurd. Daardoor is het toevoegen van speakers makkelijk.

 

Hoe werkt multiroom?

Veel mensen - en dan vooral de muziekliefhebbers - willen het liefst altijd en overal muziek. Dat is ook de reden waarom het streamen van audio zijn populariteit heeft behaald. Het streamen van audio houdt in dat u muziekbestanden afspeelt op een apparaat zonder dat deze bestanden op dat apparaat zelf staan. Bij multiroom gaat het om het afspelen van (dezelfde) muziek in meerdere kamers. De speakers moeten dan onderling met elkaar draadloos communiceren, zodat muziek synchroon kan lopen of juist afzonderlijk kan worden afgespeeld. Dit onderling communiceren gebeurt via verschillende draadloze technologieën (afhankelijk van het apparaat):

  • Wifi is een draadloze internetverbinding en werkt via uw thuisnetwerk.
  • AirPlay is de draadloze technologie van Apple. Hiermee kunt u audio vanaf een Apple-device via Wifi naar apparaten sturen die beschikken over AirPlay.
  • Bluetooth zorgt voor een draadloze verbinding tussen apparaten op korte afstand. U stuurt bijvoorbeeld muziek wat is opgeslagen op uw telefoon naar een draadloze luidspreker. Hierbij kan in bepaalde gevallen ook gebruik worden gemaakt van Near Field Communication (NFC). Dat is een snelle draadloze manier om informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. U hoeft voor de verbinding dan enkel de apparaten - die beide over NFC beschikken - tegen elkaar aan te tikken.

De speakers maken in het eerste geval dus gebruik van het draadloze netwerk in huis. Daarom is het beschikken over een goed werkend draadloos netwerk de enige eis om gebruik te kunnen maken van multiroom in huis.
Sommige multiroom systemen, zoals Sonos en Samsung maken gebruik van een eigen netwerk (mesh-netwerk). Hiervoor heeft u een los kastje nodig (een zogenoemde hub of bridge), die u aansluit op uw router. Het creëren van een eigen netwerk heeft als voordeel dat de multiroom set geen capaciteit gebruikt van het reeds bestaande draadloze netwerk. Dit aparte netwerk vergroot ook het bereik van het signaal, waardoor u ongeacht het aantal Wifi apparaten, de beschikking heeft over een goede draadloze verbinding.
Uiteraard werkt ook de bediening vanaf het centrale punt via de draadloze communicatie. Door de draadloze communicatietechnieken is uitbreiding van uw multiroom opstelling ook zo makkelijk: u koppelt enkel een speaker erbij en het is klaar voor gebruik.

 

Welke muziekbronnen bestaan er?

De kwaliteit van het geluid is allereerst afhankelijk van de bron. Indien uw muziekbestanden van een lage kwaliteit MP3-formaat zijn, zal de kwaliteit laag blijven, onafhankelijk van hoe high-end en duur uw speakers zijn. Als u dus high resolution audio wilt luisteren, is het belangrijk dat u een hoge kwaliteit muziekbron kiest. Dit kunt u bijvoorbeeld bij Spotify instellen dat u in 320 kbps MP3-kwaliteit wilt streamen. Bij ongecomprimeerde bestanden, zoals WAV-formaat, bent u echt verzekerd van de hoogste kwaliteit van de audio. Veel speakers ondersteunen online muziek streamingsdiensten. Welke diensten het ondersteunt, is afhankelijk van de speaker. Dit staat altijd aangegeven op de productpagina.
Uiteraard kunt u ook kiezen om muziek te streamen die u heeft opgeslagen op een device, zoals op uw computer. Ook vindt u soms producten die over een USB-poort beschikken waarop u een USB-stick of externe harde schijf met muziek kunt aansluiten. Er zijn dus meerdere opties mogelijk vanaf waar u uw muziek afspeelt. 

 

Hoe gaat de bediening van multiroom producten?

Hoe u uw multiroom product(en) bedient, is afhankelijk van het merk en systeem waarvoor u hebt gekozen. Op de speakers zijn vaak knoppen te vinden om de muziek te regelen, maar wat multiroom zo mooi maakt is dat de bediening ook vanaf een centraal punt geregeld kan worden.
Vrijwel alle speakers hebben bijna altijd een klein bedieningspaneel. Daarnaast bedient u over het algemeen uw muziek ook met een mobile device, waarbij u vaak gebruik maakt van een door het merk ontwikkelde app. Met een dergelijk app installeert u het systeem en regelt u de audio, zoals het volume en het liedje, maar ook welke speaker(s) u waar wilt horen.

 

Hoe deel ik mijn speakers in thuis?

Zoals eerder gezegd, is een multiroom set eenvoudig uit te breiden. Daar is het immers voor bedoeld: om uw huis te vullen met muziek. Het koppelen van een nieuwe speaker is maar een paar minuten werk. Maar waar plaatst u dan welke speaker? Over het algemeen kunnen we stellen dat de lager geprijsde multiroom speakers geschikt zijn voor kleinere ruimtes. De wat duurdere modellen zijn het best voor de middelgrote en grote ruimtes in uw huis.
U kunt uw huis indelen in verschillende zones. Als u in de keuken en woonkamer bijvoorbeeld het liefst dezelfde muziek luistert, maar in de slaapkamer een andere sfeer wilt creëren, dan deelt u deze luisterruimtes in in verschillende zones. Naast het gebruik van verschillende zones is ook het opstellen van een home cinema set met multiroom speakers populair. Daarbij worden de speakers gebruikt om van prachtig televisiegeluid te genieten. Veel fabrikanten maken een soundbar (langwerpige speaker) die voor de tv staat en als basis van de set fungeert. Met twee speakers achter de bank als aanvulling heeft u zo eenvoudig een surround opstelling neergezet.


Integreren van bestaande apparatuur

Als u al stereo-apparatuur in huis hebt, hoeft u die bij de aanschaf van uw nieuwe speakers, echt niet direct de deur uit te doen. Veel multiroom systemen bieden ook adapters om deze apparatuur te integreren in uw nieuwe systeem. Zo heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid uw laptop uit te rusten met een Bluetooth adapter. Of u kunt uw bedrade luidsprekers omzetten naar een draadloos muzieksysteem, met bijvoorbeeld de Connect AMP van Sonos.