TIP! Advies én korting van 100 specialisten
U bevindt zich in:
Terug
  • Wat is Streaming? - Learning Center

Wat is Streaming? - Learning Center

Luistert u op dit moment naar Spotify of kijkt u tegelijkertijd iets op YouTube? Gefeliciteerd, u bent aan het streamen. Streamen is niet meer uit ons leven weg te denken, bijna iedereen maakt er gebruik van. Live televisie en radio zijn ingeruild voor on demand platformen en het aantal aanbieders blijft groeien. In dit artikel leest u wat streaming precies inhoudt en wat de voor- en nadelen van streamen zijn.

Wat is streamen?

Streamen is het afspelen van content zonder dat u het eerst hoeft te downloaden en/of uploaden. De content wordt door het computernetwerk van het platform doorgegeven aan uw Smart TV of geluidsinstallatie. De content wordt in delen naar u toegezonden, waardoor u het direct kunt beluisteren en bekijken en niet eerst hoeft te wachten tot de gehele download voltooid is. Zodra uw televisie of speaker het begin van de media ontvangen heeft, kunt u beginnen met afspelen. Vervolgens worden tijdens het luisteren / kijken de rest van de gegevens binnengehaald. U merkt hier niets van. De media wordt zodra deze binnengehaald is tijdelijk opgeslagen in een buffer. Deze buffer zorgt ervoor dat u de media zonder haperingen af kunt spelen. Behalve de tijdelijke buffer neemt de stream geen opslagruimte in.

Welke internetsnelheid heb ik nodig om te kunnen streamen?

Zolang u over een stabiele en betrouwbare internetverbinding van minimaal 3 Mbps beschikt, kunt u de media zonder onderbrekingen afspelen. Dit is voldoende om de gegevens te kunnen laden in de buffer. Als de verbinding te traag is, wordt de gegevensstroom steeds onderbroken. Dit resulteert in haperingen en onderbrekingen van de content. Netflix geeft de volgende richtlijnen voor een ononderbroken streamervaring:

  • 3 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor SD-kwaliteit
  • 5 Mbps (megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit
  • 25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD/4K-kwaliteit

Wat heb ik nodig om te kunnen streamen?

Om te kunnen streamen heeft u drie dingen nodig: een verzender (het platform), een ontvanger en een internetverbinding. De verzender slaat de mediabestanden op in de Cloud, die hij vervolgens via uw internetverbinding naar uw Smart TV of geluidsinstallatie toestuurt zodat u het af kunt spelen.

Wat is het verschil tussen downloaden en streamen?

Wanneer u een film of nummer download, slaat u de media op uw apparaat op. U kunt het pas bekijken of beluisteren wanneer de download voltooid is. Bij streamen wordt de media afgespeeld zonder dat u deze eerst hoeft te downloaden. U kunt het dus direct bekijken of beluisteren.  De media komt niet op het apparaat zelf te staan, maar blijft op de server van de dienst staan. U neemt de media als het ware in bruikleen. Zo kunt u sneller gebruik maken van de content en neemt het geen opslagruimte in.

De voor- en nadelen van streamen

Het grote voordeel van streamen is het gebruiksgemak. U hoeft niet te wachten en kunt gelijk van uw muziek, films en series genieten. Daarnaast betaalt u vaak niet per item, maar krijgt u met een abonnement onbeperkt toegang tot een groot en breed aanbod.

Streamen heeft eigenlijk maar één nadeel: u moet over een stabiele internetverbinding met voldoende bandbreedte beschikken. Met een instabiele verbinding, kunnen het beeld en geluid haperen of zelfs helemaal wegvallen. Om dit te voorkomen wordt vaak alvast een klein stukje vooruit gedownload en opgeslagen in de buffer, waardoor u het doorgaans niet merkt als de verbinding tijdelijk wegvalt. Zolang u een goede internetverbinding hebt, levert streamen doorgaans geen problemen op. Enkel in het geval van een instabiele internetverbinding kunt u dit op gaan merken.

+ Onmiddellijk afspelen

+ Ruim aanbod door abonnement

+ Opslagruimte besparen

- Internetverbinding benodigd

- Media in bruikleen

Streaming

Met een stabiele internetverbinding is streamen voor veel mensen een goede optie om van een breed media-aanbod gebruik te maken. Om u een handje op weg te helpen in het almaar groeiende medialandschap, hebben wij hieronder de meest populaire video- en audioplatformen uiteengezet. De meeste apps zijn standaard beschikbaar op uw televisie. De overige apps kunt u downloaden in de appstore.

Video streaming

Netflix

De bekendste en populairste streamingsdienst is Netflix. Voor een vast bedrag per maand kunt u zoveel films en TV-series bekijken als u wilt. Op vrijwel elk apparaat met internetverbinding is het mogelijk om 'on-demand' films en series te bekijken. Veel televisies beschikken zelfs over een aparte Netflix knop op de bijbehorende afstandsbediening, waarmee u de dienst in één beweging opstart.

YouTube

YouTube is nog steeds één van de meest bekende gratis platformen om online video’s op te bekijken. De YouTube app op de Smart TV geeft u toegang tot uw favoriete YouTube kanalen en miljarden video’s.

Videoland

Videoland is een platform voor de Nederlandse televisiekijker: hier bekijkt u een groot aanbod Nederlandstalige series, films en televisieprogramma’s.

Disney+

Disney heeft sinds 2019 ook haar eigen streamingsplatform, waarop onder andere titels van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic te zien zijn.

Amazon Prime

Amazon Prime Video is de streamingsdienst van Amazon. Het videoplatform  biedt onder andere originele Amazon Studios content en maakt deel uit van het Prime-abonnement van Amazon.

Apple TV+

Ook Apple beschikt over een eigen streamingsdienst waarop originele Apple content te zien is.

HBO

Het Amerikaanse HBO, de zender achter onder andere Game of Thrones, heeft nu ook haar eigen streamingdienst. Het is mogelijk om series en films van HBO te streamen naar alle apparaten in uw huis, waaronder smartphones, tablets en smart TV’s.

Streaming

Audio streaming

Spotify

Voor de echte muziekliefhebbers is er Spotify. Met Spotify heeft u de keuze uit een onuitputtelijke bron van muziek die u via uw tablet, computer of telefoon kunt afspelen. Er zijn verschillende versies van Spotify. U kunt gebruik maken van een gratis abonnement of upgraden naar premium, waarbij u van allerlei extra features geniet.

Deezer

Deezer heeft een megabibliotheek aan muziek die u onbeperkt kunt beluisteren en streamen. Deezer is net als Spotify gratis te installeren met enkel reclame tussen de nummers. Er kunnen echter ook abonnementen afgesloten worden, zodat u geen last heeft van reclames tijdens het luisteren.

YouTube Music

YouTube Music is een nieuwe muziek-app waarmee u eenvoudig muziek ontdekt die bij uw smaak past. Op basis van uw voorkeuren ontvangt u gepersonaliseerde afspeellijsten en aanbevelingen.

Radio

Ook radio kunt u tegenwoordig streamen. U wisselt eenvoudig tussen de kanalen, zodat u altijd naar uw favoriete radioprogramma kunt luisteren.

Wellicht ook interessant voor u...


Musthave SmartTV apps.