U bevindt zich in:
Terug
  • Wat is LED TV? - Learning Center

Wat is LED TV? - Learning Center

Plasma, LCD, LED; allemaal termen die u om de oren vliegen als u op zoek bent naar informatie over televisies. Wij maken u graag wegwijs in de wereld van beeld en geluid. In dit artikel leggen wij u uit wat een LED-televisie nou eigenlijk is. 

In onze winkels hebben wij uiteraard ook winkelmodellen staan. Graag helpen onze collega's u met de juiste beslissing maken. Voor vragen kunt u bij ons terecht in de LiveChat.Wat is een plasma-televisie?

Het scherm van een plasma-televisie bestaat uit pixels die zelf licht kunnen geven. Hierdoor is er dus geen achtergrondverlichting nodig.

Deze techniek zorgt voor een hoge zwartweergave en realistische kleuren. Helaas zitten er ook grote nadelen aan plasma-schermen. Deze televisies verbruiken veel stroom, kunnen weerspiegelen en ze hebben over het algemeen een korte levensduur. Op dit moment produceren de grote fabrikanten ook helemaal geen plasma-schermen meer.

 

Wat is een LCD-televisie?

Het scherm van een LCD-televisie heeft achtergrondverlichting nodig om beeld te vertonen. De pixels in de televisie (die bestaan uit vloeibare kristallen) stralen zelf geen licht uit. Achter het scherm zit daarom een aparte lichtbron. Bij LCD schermen worden vaak CCFL lampen gebruikt. Deze lampen lijken een beetje op een tl-buis. 

 

Wat is een LED-televisie?

Eigenlijk is een LED-televisie hetzelfde als een LCD. Het enige verschil is, u raadt het al, dat er ledlampjes achter het scherm gebruikt worden. Deze geven minder warmte af, verbruiken minder energie en zorgen voor een hogere beeldkwaliteit.

Er zijn twee verschillende soorten LED-schermen. Bij Edge Lit LED verlichting worden de ledlampjes aan de randen van het scherm geplaatst. Bij Full LED verlichting zitten de lampjes direct achter het scherm.

Dit zorgt voor een nog hogere beeldkwaliteit, maar is ook veel duurder. Deze techniek wordt dus minder gebruikt door de fabrikanten.

 

Bekijk hier het hele assortiment LED-televisies.