Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Home Cinema Systeem

Als je op zoek bent naar een audiosysteem om het maximale uit jouw kijkervaring te halen, ben je de term ‘Home Cinema set’ vast al eens tegengekomen. Iedereen heeft de term wel eens gehoord, maar wat is het nou precies, hoe werkt het en welke set is dan het beste? In dit artikel leggen wij je graag uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een home cinema set.

Wat is een home cinema set?

Een home cinema set, ook wel home theater systeem genoemd, is een alles in één oplossing om de kijk- en geluidservaring te verbeteren. Een bioscoopervaring maakt, mede door het geluid, indruk en zorgt door het omvattende geluid dat je volledig in de film, serie of game opgaat. De home cinema set verzorgt de weergave voor superieur geluid, zodat je thuis met de juiste opstelling de ultieme bioscoopervaring na kunt bootsen.

Een home cinema set kun je zelf samenstellen uit losse Hi-Fi componenten, maar je kunt het ook als een alles-in-één-pakket kopen. Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar, waarbij het complete home cinema systeem in één doos geleverd wordt. De doos bevat alles wat je nodig hebt om de set in jouw woning te installeren.

Een home cinema set wordt vaak aangesloten met behulp van een HDMI-verbinding, maar dit kan veel kabels en bedrading met zich meebrengen. Als oplossing kun je kiezen voor een wireless home cinema set, die veel minder kabels bevat. Deze systemen werken op basis van WiFi, Bluetooth en/of DLNA, waardoor de hoeveelheid kabels in jouw huis beperkt wordt. Met de draadloze verbinding heb je meer plaatsingsvrijheid en geen speakerkabels in het zicht. 

Uit welke componenten bestaat een home cinema set?

Een home cinema systeem bestaat uit diverse onderdelen, het precieze aantal en welke componenten hangt af van de grootte van het systeem. Het meest gangbare systeem is de 5.1 home cinema set, die bestaat uit vier luidsprekers en één subwoofer. Afhankelijk van de grootte van de ruimte kun je het systeem natuurlijk zo ver uitbreiden als je zelf wilt en kun je in plaats van het 5.1 systeem ook voor een 2.1, 7.1, 9.2 of 11.2 systeem kiezen. Het getal voor de punt geeft aan uit hoeveel speakers de set bestaat, het getal achter de punt geeft aan hoeveel van deze componenten subwoofers zijn.

5.1 room view

Doorgaans kan een home cinema set de volgende onderdelen bevatten:

-        Frontluidsprekers. Deze luidsprekers vormen de basis van het home cinema systeem en worden links en rechts van het televisiescherm geplaatst.

-        Center speaker. Een centerspeaker dient voornamelijk voor de weergave van dialoog en kan het beste vóór de luisterpositie worden geplaatst.

-        Surround sound luidsprekers. Voor de beste ervaring kun je de surround luidsprekers het beste direct links of rechts achter de luisterpositie plaatsen (of op korte afstand daarvan).

-        Subwoofer. Een subwoofer produceert lage geluidsfrequenties, waardoor het geluid een unieke klank krijgt. Een subwoofer maakt het verschil tussen middelmatig geluid en kwaliteitsgeluid.

-        Receiver. Bij veel home cinema sets is de receiver een integraal onderdeel van de set, maar bij enkele sets is dit een los onderdeel. De receiver is een apparaat waarop alle bronnen (dvd/Blu-Ray speler, radio, computer, etc.) aangesloten kunnen worden en waarvan de speakers en subwoofer het signaal ontvangen. Bij een alles-in-één-systeem zijn de Blu-ray- en/of dvd-speler vaak inbegrepen.

Hier vindt je meer informatie over de optimale speakerplaatsing in jouw ruimte.

Welke home cinema set is het beste?

Met een home cinema set is het mogelijk om ook thuis van een bioscoopervaring te genieten. Met de ongeëvenaarde luisterervaring zit je zo middenin jouw Netflix-serie of game. Welke set voor jou de beste optie is, hangt af van een aantal factoren. Allereerst is er natuurlijk je budget. Er zijn verschillende sets in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, zodat er voor elk budget een passende optie is.

home cinema set hellotv

Vergeet daarnaast ook niet om naar de functies en de kwaliteit van de set te kijken. Je wilt natuurlijk wel dat de set perfect compatibel is met jouw televisie en andere media. Let daarom bij de aanschaf goed op de specificaties van zowel de set als jouw eigen media, zodat deze goed op elkaar aansluiten en je het maximale uit jouw geluidsset kunt halen.

Ook moet je de keuze maken voor een draadloos of bekabeld systeem, ingebouwde speler en het aantal speakers. Hoe meer componenten de home theater set heeft, hoe beter het surround sound zal zijn. Echter, wanneer je de set in een kleinere ruimte plaatst, zal de weerkaatsing van het geluid tegen de muren van een kleinere set nagenoeg hetzelfde effect geven. Houdt in ieder geval rekening met de grootte van de luidsprekers en de subwoofer en zorg ervoor dat ze gemakkelijk passen in de ruimte waar je de set wilt gebruiken.

Welke set voor jou de beste optie is, hangt dus af van je budget, de ruimte en jouw wensen. Hieronder hebben wij nogmaals de belangrijkste voor- en nadelen van een home cinema set voor je opgesomd. Kom je er niet uit of wil je graag extra informatie? Onze medewerkers helpen je graag! Kom langs in één van onze winkels en ervaar de verschillende sets persoonlijk of neem contact met ons op. Bekijk de telefonische bereikbaarheid van onze winkels hier of stel uw vraag in onze livechat of per e-mail.

De voordelen en nadelen van een home cinema set

Voordelen

  1. Een home cinema set is een alles-in-één-pakket, waardoor je alle benodigdheden direct mee kunt nemen.
  2. Het is goedkoper dan een systeem dat bestaat uit losse componenten.
  3. Een home cinema set is eenvoudig aan te sluiten en te installeren.
  4. Een home cinema set is zo compact mogelijk. Hierdoor past het in nagenoeg elke ruimte.
  5. Er is een ruim assortiment home cinema systemen, waardoor je altijd een systeem vindt dat bij jouw budget en ruimte past.
  6. De geluidskwaliteit van een home cinema set is beter dan dat van bijvoorbeeld een soundbar of ingebouwde luidsprekers.
  7. Met een Bluetooth en/of Wifi verbinding haal je ook alles uit jouw mobiele apparaten.

Nadelen

  1. De installatie van een home cinema theater vergt tijd en voornamelijk veel aandacht.
  2. Een home cinema set, zeker de wat uitgebreidere varianten, neemt ruimte in beslag.
  3. Hoewel er verschillende sets in verschillende prijsklassen beschikbaar zijn, vraagt de aanschaf van een home cinema set wel om een investering. Dit is zeker bij de uitgebreidere sets het geval. Dit wordt wel gecompenseerd door de lange levensduur en talloze functies.
  4. Omdat een set uit vaste bij elkaar horende componenten bestaat, kan het lastig zijn om één enkel onderdeel te vervangen als het kapot gaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
163 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.