Vraag naar Korting

Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

DAB PLUS radio

Je hebt de term vast al eens voorbij zien of horen komen: DAB+ radio. Het is de bedoeling dat DAB+ in heel Europa de nieuwe standaard wordt en dat er op termijn afscheid genomen wordt van de FM radio. Maar wat is DAB+ radio precies?

DAB+ Radio

Wat is DAB+ radio?

Je kunt op drie manieren van de radio genieten: via de kabel, via de ether en via het internet. DAB maakt gebruik van de ether en staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’. Het is de digitale opvolger van de analoge AM en FM radio.

DAB+, ook wel DAB plus, is de opvolger van DAB radio en brengt nóg meer voordelen met zich mee, zoals een breder zenderpakket, een stabieler signaal en een verbeterde geluidskwaliteit. Daar waar steeds meer AM en FM zenders verdwijnen, groeit het aanbod DAB+ zenders juist. Elke Nederlandse commerciële zender zendt al op DAB+ uit. Door het digitaliseren van de ether is er meer zendruimte beschikbaar, waardoor er veel meer zenders, zoals themazenders en regionale zenders, beschikbaar kunnen worden gesteld. Ook heeft DAB+ een grotere geografische dekking, waardoor je geen last hebt van ruis en signaalverlies.

Het enige dat je nodig hebt om DAB+ te ontvangen, is een receiver die DAB+ ondersteunt. Hoewel het de bedoeling is dat DAB+ de FM radio uiteindelijk volledig vervangt, blijft FM nog wel een tijdje in de lucht. Je kunt met jouw DAB+ receiver dan ook nog steeds FM zenders ontvangen (let bij aanschaf op het DAB+ en FM logo op de verpakking). Het grote voordeel van het digitale signaal is dat de ontvangst altijd zuiver is. Doordat de digitale audiostroom wordt samengeperst, is de ontvangst zonder gekraak en geruis en is het geluid van een betere kwaliteit dan bij de analoge radio.

Hoe werkt DAB+?

DAB+ werkt via het ‘single frequency network’ principe, wat inhoudt dat iedere zendmast dezelfde data op dezelfde frequentie uitzendt. In tegenstelling tot bij de FM radio, waarbij er soms één zender op verschillende frequenties staat, komen er hierdoor geen signalen met elkaar in conflict.

Met DAB+ kun je talloze publieke, commerciële en thema radiozenders ontvangen. DAB+ haalt ze in één keer binnen en verwerkt ze in een overzichtelijke lijst waar je vervolgens op jouw display in alfabetische volgorde doorheen kunt bladeren. Zo hoeft je ze niet steeds een zender op basis van frequentie te selecteren. Bij DAB+ krijg je ook nog eens extra informatie tijdens het afspelen, zoals de titel van het nummer en de naam van de artiest.

DAB+ radio

Wat kost DAB+?

DAB+ is, net als FM radio, helemaal gratis. Je hebt geen abonnementskosten, hoeft nergens in te loggen en het kost geen internetdata. Je moet enkel een ontvanger hebben die DAB+ ondersteunt.

DAB+ radio

Kan ik ook buitenlandse zenders ontvangen met DAB+?

Het is helaas niet mogelijk om met DAB+ buitenlandse radiostations te ontvangen. Anders dan satelliet- of internetradio is DAB+ landgebaseerd en werkt het alleen binnen dat zendbereik. Omgekeerd kun je in het buitenland dus ook geen Nederlandse zenders ontvangen.

DAB+ radio

Heb ik een internetverbinding nodig voor DAB+?

DAB+ maakt gebruik van de ether, waardoor je geen internetverbinding nodig hebt om naar de radio te luisteren. Je ontvangt het, net als FM radio, met een antenne. DAB+ is dan ook niet hetzelfde als een internetradio. Internetradio wordt gestreamd over internet, waardoor er internetkosten aan verbonden zijn. Een ander verschil is dat je met DAB+ alleen regionale en nationale zenders ontvangt, terwijl internetradio je toegang geeft tot duizenden wereldwijde radiostations.

DAB+ radio

DAB+ met bluetooth

Naast DAB+ en FM kunnen sommige DAB+ ontvangers en receivers ook muziek afspelen via bluetooth. Je streamt eenvoudig muziek vanaf je smartphone, tablet of computer naar de ontvanger.

De voor- en nadelen dan DAB+ op een rijtje

Voordelen van DAB+

Nadelen van DAB+

+ Betere geluidskwaliteit

- Niet geschikt voor alle radio’s en ontvangers. Jouw apparaat moet DAB+ ondersteunen

+ Groter aanbod radiozenders. Er is meer ruimte beschikbaar op de ether, waardoor je tevens toegang hebt tot elke regionale- en themazender

- Je kunt geen buitenlandse zenders ontvangen

+ 1 frequentie per zender. Hierdoor is de ontvangst altijd stabiel

+ Geen geruis en gekraak

+ Geen frequenties meer onthouden. DAB+ plaatst de zenders automatisch in een overzichtelijke, alfabetische lijst

+ Door de ruimte op de ether krijg je extra informatie meegestuurd, zoals albumhoezen en titels

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
163 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.