Vraag naar Korting

Dé tv-winkel van Nederland

  • 13 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Beeldkwaliteit vergelijken

Het uitzoeken van een nieuwe televisie kan een behoorlijke klus zijn. Zeker als je niet bekend bent met alle termen in de markt, weet je soms niet waar je moet begonnen. Je wil natuurlijk wel een tv uitzoeken met de beste beeldkwaliteit en functionaliteiten. Wij leggen je precies uit welke beeldtechnieken er nu op de markt zijn én wat al die specificaties nou precies inhouden.

Hoe vergelijk ik beeldkwaliteit?

Specificaties

Herz / verversingssnelheid

De verversingssnelheid, ook wel het aantal Hertz of Hz, van een tv geeft aan hoeveel frames er per seconde op het beeld worden getoond en hoe vaak het beeld dus wordt ‘ververst’. Hoe hoger deze snelheid is, hoe scherper en vloeiender het beeld is waar jij naar kijkt. Voor een normale film of serie is een tv met 50Hz ruim voldoende, maar wanneer jij graag naar sportwedstrijden kijkt of gamed, is het fijn om de razendsnelle actie haarscherp in beeld te zien. Met een tv van 100Hz of meer ben jij verzekerd van een scherp en vloeiend beeld, waarbij je elke fractie van een seconde goed in beeld ziet.

Herz / verversingssnelheid

Resolutie

Tv’s zijn beschikbaar in vier resoluties: HD Ready, Full HD, 4K en 8K. Een HD ready tv is in principe klaar om HD beelden te tonen, maar kan door zijn beeldweergave van 1.280 x 720 pixels nog wat te wensen overlaten. Een Full HD tv gaat een stap verder en heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Vooral op kleinere beeldschermen is deze resolutie ruim voldoende om van jouw favoriete films en series te genieten. Een 4K tv heeft een 4 keer zo hoge resolutie als een Full HD tv en heeft een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Je ziet hierdoor veel meer details, wat zeker voor grotere schermen een echte aanrader is. Ook beelden die nog niet in 4K worden uitgezonden, worden in de meeste gevallen door de 4K tv automatisch naar 4K kwaliteit verbetert. Je zult dus nooit last hebben van onscherp beeld! Met een 8K resolutie geniet je van de allerbeste beeldkwaliteit die op dit moment op de markt te vinden is. 8K heeft met 7.680 x 4.320 pixels een 4 keer zo goede beeldkwaliteit als een 4K tv. Hierdoor zul jij zelfs op een 80 inch tv of groter geen detail meer over het hoofd zien!

Resolutie

HDR

HDR (High Dynamic Range) zorgt voor de fantastische kleuren, hoge contrasten en intense kleuren op jouw beeldscherm. HDR zorgt ervoor dat jij zowel in de donkerste als lichtste scènes elk detail kunt onderscheiden door juist deze elementen te optimaliseren. De tv geeft het beeld zo gedetailleerd en levensecht weer, dat je het gevoel hebt dat je er zelf onderdeel van bent. HDR10 is de meest voorkomende HDR soort en werkt op basis van statische metadata. Deze data vertelt de tv precies welke kleur- en helderheidsniveaus hij weer moet geven voor dit programma of deze film. HDR10+ stuurt dynamische metadata naar je tv, die per losse frame vertaald worden naar beeld. Zo wordt ieder frame dus afzonderlijk geoptimaliseerd voor jouw tv.

HDR

Dolby Vision

Dolby Vision gaat nog een stap verder dan HDR. Dolby Vision analyseert net als HDR10+ de dynamische metadata van de beelden die op jouw scherm getoond worden en weet zo precies hoe het beeld door het programma of de film heen moet worden weergegeven. Het verschil met HDR10+ is dat Dolby Vision een nog breder kleurenspectrum en hoger helderheidsniveau weer kan geven, waardoor je van een ongekende en geoptimaliseerde beeldkwaliteit geniet.

Dolby Vision

Ambilight

Met Philips Ambilight voeg jij een nieuwe dimensie toe aan jouw kijkplezier. Door sfeervolle achtergrondverlichting aan de tv toe te voegen die meebeweegt met de beelden op je scherm, is het beeld nog levendiger en beleef jij de kijkervaring nog intenser. Ambilight laat de kleuren op het scherm breder doorlopen op de muur achter de tv, waardoor het beeld groter en meeslepender wordt.

Ambilight

Smart tv

Een smart tv is een tv die je kunt verbinden met het internet en waarmee je toegang hebt tot verschillende apps. Je kunt de tv bijvoorbeeld gebruiken om live tv op te kijken, te streamen, surfen, je social media profielen te checken en om op te gamen.

Smart tv

Beeldtechnieken

LED tv

Een LED tv is een LCD tv met LED achtergrondverlichting. Het LCD paneel geeft zelf geen licht en wordt daarom voor de LED lampen geplaatst, waarna de kristallen in het LCD paneel voor de juiste beelden en kleuren zorgen. De pixels op het LCD paneel geven zelf dus geen licht. De meeste LED tv’s zijn onderverdeeld in dimming zones, die afzonderlijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. De dimming zone zorgt ervoor dat de achtergrondverlichting op specifieke plekken tegengehouden wordt, wat voor donkere en lichte beelden zorgt. Dit leidt tot een hoog contrast en diepe zwartwaarden.

LED tv

Mini LED tv

Mini LED borduurt voor op de LED technologie, maar heeft de LED lampen in de achtergrondverlichting vervangen door mini LED lampen. Deze LEDs zijn tot wel 40 keer kleiner dan een traditionele LED lamp. Het toevoegen van meerdere kleine lichtbronnen betekent niet alleen dat er veel meer van in één tv passen, maar ook dat de dimmingszones kleiner kunnen zijn. Hierdoor beschikt de mini LED tv niet over tientallen dimming zones, maar over wel duizenden dimming zones. Dit leidt tot een beter aanstuurbare achtergrondverlichting en daardoor tot een beter contrast met diepere zwarttinten en heldere kleuren. De bekendste vormen van de mini LED tv zijn de LG QNED tv en Samsung Neo QLED tv.

Mini LED tv

NanoCell tv

Een NanoCell tv is ook een verbetering van de bekende LED beeldtechniek. De NanoCell tv past ongeveer 1 nanometer grote nanodeeltjes toe op een LCD paneel die kleuren filteren en de zuiverheid van het RGB-kleurenspectrum verbeteren. Hierdoor geniet je in vergelijking met een normale LED tv van spectaculairdere kleuren, diepe zwartwaarden en een intens contrast en zie je de beelden zoals de televisiemaker ze echt bedoeld heeft.

NanoCell tv

QLED tv

Samsung QLED is ook een innovatie van de bekende LED beeldtechniek. Bij QLED is aan de LED tv een extra laag nanokristallen (Quantum Dots) toegevoegd, die voor een heldere en natuurlijkere beeldweergave zorgen. De tv is hierdoor veel helderder dan een normale LED tv, wat voor een ongekend contrast en een 100% kleurvolume zorgt. Een QLED tv kan dus meer kleuren produceren dan een LED of OLED tv en is door zijn ongekende helderheid uitermate geschikt voor HDR beelden.

QLED tv

Neo QLED tv

Samsung Neo QLED is een combinatie van QLED en mini LED, met als resultaat dat de tv nog meer precisie, diepere zwarttinten en een nog sterker contrast weer kan geven. De Neo QLED tv combineert Quantum Dots met mini LED achtergrondverlichting, waardoor het licht gerichter aangestuurd kan worden en waardoor er meer dimming zones in het scherm passen. Hierdoor levert de Neo QLED tv van niet echt te onderscheiden kleuren en contrasten. Ook 8K beeldkwaliteit is geen enkele uitdaging voor dit beeldtype!

Neo QLED tv

OLED tv

De OLED tv staat bekend om zijn ongekende contrast en diepe zwartwaarden. Een OLED tv maakt gebruik van organische, zelf oplichtende pixels, die individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor is de televisie niet langer gebonden aan achtergrondverlichting, met als resultaat dat de lichte en donkere delen van het beeld veel nauwkeuriger kunnen worden aangestuurd. OLED tv’s hebben hierdoor niet alleen een betere beeldkwaliteit, maar ook een bredere kijkhoek, snellere responstijd, verminderde energieconsumptie en zijn ultradun.

OLED tv

OLED evo tv

OLED evo tv’s bevatten een extra laag lichtgevend materiaal, waardoor zij tot 20% helderder zijn dan een normale OLED tv. Deze extra laag optimaliseert de structuur en het licht van het scherm, wat het contrast ten goede komt. Zwart blijft echt zwart, terwijl de lichte beelden juist helderder worden. Zo heeft de tv veel ruimte om kleurdetails weer te geven, met een super helder en scherp beeld als resultaat.

OLED evo tv

MicroLED tv

MicroLED zorgt, net als OLED, voor zijn eigen verlichting. De beeldtechniek bestaat uit pixels die individueel op kunnen lichten, maar wordt in tegenstelling tot een OLED scherm van anorganische materialen gemaakt. Anorganisch materiaal veroudert nauwelijks tot niet, waardoor een microLED scherm veel langer mee gaat. Ook zijn de pixels in de tv een stuk kleiner, waardoor er een hogere resolutie mogelijk is. Hierdoor zijn zowel 8K beeldschermen als kleinere 4K schermen geen enkele uitdaging.

MicroLED tv

QD-OLED tv

De nieuwste beeldtechniek van dit moment is het QD-OLED scherm. QD-OLED combineert de sterke punten van OLED en QLED, waardoor er een nieuwe, superieure beeldtechniek ontstaat met een hoge helderheid, diepe zwarttinten en spetterende kleuren.

QD-OLED tv

Samsung OLED

Samsung is één van de bekendste tv aanbieders op de markt, die zich tot nu toe voornamelijk had gespecialiseerd op de QLED tv. In 2022 komt Samsung echter met een eigen en nieuw ontworpen QD-OLED paneel die gebruikt gaat worden in een nieuwe tv lijn onder de naam 'Samsung OLED'. Samsung bundelt hiermee de beste kwaliteiten van de QLED en OLED beeldtechnieken in één tv.

Samsung OLED

Design tv / Lifestyle tv

Met een Design tv, ook wel Lifestyle tv, geef jij jouw woonkamer een unieke toevoeging. De tv is niet langer een statisch object in de kamer, maar wordt dankzij zijn prachtige design echt onderdeel van het interieur. Afhankelijk van jouw wensen valt de tv nauwelijks op of trekt hij juist de aandacht dankzij het fraaie design van de tv!

Samsung The Frame

Wij helpen je graag!

Hopelijk heeft deze informatie je goed op weg kunnen helpen, maar ook als je nog met enkele vragen zit, helpen wij je natuurlijk graag! Onze medewerkers staan zowel in onze winkels als online klaar om jou te helpen. Ook kun je onze modellen natuurlijk in onze winkels komen bekijken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
165 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.