Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Hoe kijken we tv anno 2023?

De nieuwste tv's van 2023 beloven een ongekend niveau van beeldkwaliteit en gebruiksgemak. Met de nieuwste technologieën zoals mini-led, 8K televisies en quantum dot, zijn deze tv's in staat om verbluffende kleuren, diepere zwartwaarden en heldere details te leveren. Bovendien zijn ze uitgerust met slimme functies zoals spraakbesturing en ingebouwde streaming-apps, waardoor ze naadloos kunnen integreren met andere slimme apparaten in huis. Met schermformaten tot wel 100 inch bieden deze tv's een indrukwekkende kijkervaring voor elk type gebruiker.

tv kopen bij de tv specialist hellotv

8K televisies

Waar enkele jaren geleden nog gesproken werd over Full HD en 4K (Ultra HD / UHD), wordt nu gesproken over 8K televisies. Ongeveer 5 jaar geleden werd de 4K televisie geïntroduceerd, die met 3.840 x 2.160 pixels een vier keer betere resolutie had dan een Full HD tv. Deze techniek was destijds erg bijzonder, omdat men voor het eerst van een haarscherp beeld vol details kon genieten. Wanneer je nu een televisiewinkel binnenloopt, zal je zien dat bijna alle televisies in deze beeldkwaliteit geleverd worden. Tijd voor iets nieuws dus: de 8K televisie. Een 8K televisie heeft een verhouding van 7.680 x 4.320 pixels en heeft daarmee vier keer beter beeld dan een 4K televisie. Dit is dus 16 keer beter dan een Full HD tv! De pixels van de 8K tv zijn zo klein dat je zelfs op het grootste scherm de allerkleinste details ziet. Zo geniet je van een nog scherpere beeldkwaliteit dan je al gewend was.

8K televisies

Grote(re) beeldschermen

Televisies worden gemiddeld steeds groter. Waar men vroeger een beeldscherm van gemiddeld 32 – 43 inch kocht, kiest men tegenwoordig voor minimaal 55 inch. Zelfs afmetingen van 75 – 85 inch zijn geen uitzondering meer. Deze trend gaat daarom goed samen met de komst van de 8K tv, zodat je ook op een groot scherm van de beste beeldkwaliteit kunt genieten.

Bij grote(re) televisieschermen is het aan te raden om na te denken over de kijkafstand. Je kunt de volgende vuistregel hanteren voor het bepalen van de ideale schermgrootte bij diverse kijkafstanden:

• Kijkafstand Ultra HD 4K (3.840 x 2.160 pixels): 1,2 tot 1,7 maal de diameter van de televisie.
• Kijkafstand Ultra HD 8K (7.680 x 4.320 pixels): 0,8 maal de diameter van de televisie.

Kijkafstanden hellotv

Design tv's

Een andere trend is de komst van de Design tv, ook wel Lifestyle tv. Televisies worden niet langer beschouwd als statisch object, maar worden echt als onderdeel van het interieur gezien. Waar de televisie vroeger standaard op een tv meubel werd geplaatst, wordt nu steeds vaker gekozen voor een muurbeugel, trendy standaard of zelfs naadloze integratie. Met een muurbeugel bespaar je ruimte en creëer je een speels effect, en met de Lifestyle tv ga je zelfs nog een stapje verder. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waardoor de televisie naadloos opgaat in jouw interieur of er juist uitspringt door zijn opvallende uiterlijk. Eén ding is zeker: de Lifestyle tv past met zijn unieke design en handige functies helemaal bij jouw interesses en smaak.

Design tv's

Mini LED & MicroLED

Mini LED biedt een geheel nieuwe benadering op LED televisies. Met vernieuwde achtergrondverlichting, waar meer LED lampjes en meer dimmingzones in passen, is het beeld veel nauwkeuriger aan te sturen en levert de mini LED tv een aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit. Bekende voorbeelden van het gebruik van mini LED zijn de LG QNED en Samsung Neo QLED tv.

Hoewel microLED vaak in één adem wordt genoemd met mini LED, zijn de twee technieken niet te vergelijken. Daar waar mini LED gebruik maakt van kleinere LED lampjes en meer dimming zones, zorgt microLED juist voor zijn eigen verlichting en is het meer te vergelijken met een OLED scherm.

Mini LED & MicroLED

Ambilight

Ambilight is een lichttechniek die ontwikkeld is door Philips, waardoor je het beeld nog intenser beleeft. De techniek voegt een sfeervolle verlichting toe aan de televisie, zodat het beeld subtiel doorloopt op de muur achter de televisie. Hierdoor lijkt jouw televisie nog groter. Ambilight werkt op elke muur en op elke kleur, de LED verlichting aan de achterkant van de televisie past zich aan op kleur van de getoonde beelden.

Philips Ambilight

Plat, platter, platst

Televisies worden niet alleen steeds groter, maar ook platter. Technologie wordt steeds compacter, wat tot dunnere beeldschermen leidt. Bij de eerste platte televisies ging deze compacte behuizing ten koste van de beeldkwaliteit, maar technieken als OLED, QLED, HDR, 4K en 8K hebben hier verandering in gebracht. Dankzij deze technieken, en de doorontwikkeling hiervan, zal de beeldkwaliteit in de toekomst nog verder toenemen en zullen televisies nog platter worden. Televisies van een paar millimeter dik zijn dan ook eerder regel dan uitzondering.

Platte tv kopen bij Hellotv

Smart tv

Een Smart tv is een televisie die je met het internet kunt verbinden, waardoor je toegang krijgt tot allerlei apps, games en op het internet kunt surfen. Je kunt de televisie ook met jouw smartphone, computer en tablet verbinden. Zo verstuur je met jouw (mobiele) apparaat content naar de televisie en kun je hem er zelfs mee bedienen. Hoe dit precies werkt is afhankelijk van het besturingssysteem van jouw televisie. Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem met bijbehorende apps en toepassingen.  Zo werkt LG op WebOS, Samsung op Tizen OS, Panasonic op My Home Screen 3.0 en werken Sony en Philips op Android, waarbij je in de app store toegang krijgt tot een oneindige wereld aan apps.

Televisie kijken blijft ondanks de verplaatsing van live televisiekijken naar on demand nog steeds razend populair. Een veelgebruikte functie van de Smart tv is dan ook de on demand functie, waarmee je diensten als Netflix, YouTube, Videoland en Apple tv kunt bekijken. Je kunt deze applicaties downloaden en op jouw televisie installeren, zodat je hier gemakkelijk toegang tot krijgt. In veel gevallen is er zelfs een knop op de afstandsbediening aanwezig om de streamingsdienst direct op te starten.

smart tv kopen bij hellotv

De verdwijning van de 3D televisie

Maar waar is dan de 3D televisie gebleven waar iedereen het een aantal jaar geleden over had? Hoewel de 3D tv een aantal jaren geleden nog een opkomende trend leek te worden, kan 2018 worden gezien als het jaar waarin dit type televisie definitief van het toneel is verdwenen. Eén van de grote nadelen van 3D tv was dat de beeldkwaliteit door het omzetten naar 3D bijna gehalveerd werd. Het scherm moest minimaal 50 inch zijn voor een goede kwaliteit en goed 3D effect. Mede hierdoor is het aanbod 3D content beperkt gebleven en heeft alleen het gebrek aan deze content al een bijdrage geleverd aan de verdwijning van de 3D televisie. Ook bleek dat de consument geen zin had om altijd met een bril voor de televisie te moeten zitten. De 3D televisie is dus helaas nooit echt van de grond gekomen, maar niet getreurd: dankzij de huidige televisietechnieken als OLED, QLED en 8K is het mogelijk om de waanzinnigste beelden naar jouw woonkamer te brengen. 

Wil je graag meer informatie over één of meerdere van de bovenstaande trends? Onze medewerkers helpen je graag! Kom langs in één van onze winkels en ervaar de verschillende sets persoonlijk of neem contact met ons op. Meer dan 100 experts staan dagelijks klaar om jou te helpen!

Gepubliceerd: 01 mei, 2023
Updated: 02 mei, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
161 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.