Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Streamen

On demand tv kijken

Luister je op dit moment naar Spotify of kijk je tegelijkertijd iets op YouTube? Gefeliciteerd, je bent aan het streamen. Streamen is niet meer uit ons leven weg te denken, bijna iedereen maakt er gebruik van. Live televisie en radio zijn ingeruild voor on demand platformen en het aantal aanbieders blijft groeien. In dit artikel lees je wat streaming precies inhoudt en wat de voor- en nadelen van streamen zijn.

Wat is streamen?

Streamen is het afspelen van content zonder dat je het eerst hoeft te downloaden en/of uploaden. De content wordt door het computernetwerk van het platform doorgegeven aan je Smart tv of geluidsinstallatie. De content wordt in delen naar je toegezonden, waardoor je het direct kunt beluisteren en bekijken en niet eerst hoeft te wachten tot de gehele download voltooid is. Zodra jouw televisie of speaker het begin van de media ontvangen heeft, kun je beginnen met afspelen. Vervolgens worden tijdens het luisteren / kijken de rest van de gegevens binnengehaald. Je merkt hier niets van. De media wordt zodra deze binnengehaald is tijdelijk opgeslagen in een buffer. Deze buffer zorgt ervoor dat je de media zonder haperingen af kunt spelen. Behalve de tijdelijke buffer neemt de stream geen opslagruimte in.

Welke internetsnelheid heb ik nodig om te kunnen streamen?

Zolang je over een stabiele en betrouwbare internetverbinding van minimaal 3 Mbps beschikt, kun je de media zonder onderbrekingen afspelen. Dit is voldoende om de gegevens te kunnen laden in de buffer. Als de verbinding te traag is, wordt de gegevensstroom steeds onderbroken. Dit resulteert in haperingen en onderbrekingen van de content. Netflix geeft de volgende richtlijnen voor een ononderbroken streamervaring:

  • 3 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor SD-kwaliteit
  • 5 Mbps (megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit
  • 25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD/4K-kwaliteit

Wat heb ik nodig om te kunnen streamen?

Om te kunnen streamen heb je drie dingen nodig: een verzender (het platform), een ontvanger en een internetverbinding. De verzender slaat de mediabestanden op in de Cloud, die hij vervolgens via jouw internetverbinding naar jouw Smart tv of geluidsinstallatie toestuurt zodat je het af kunt spelen.

Vind de perfecte tv om te streamen

Wat is het verschil tussen downloaden en streamen?

Wanneer je een film of nummer download, sla je de media op jouw apparaat op. Je kunt het pas bekijken of beluisteren wanneer de download voltooid is. Bij streamen wordt de media afgespeeld zonder dat je deze eerst hoeft te downloaden. Je kunt het dus direct bekijken of beluisteren.  De media komt niet op het apparaat zelf te staan, maar blijft op de server van de dienst staan. Je neemt de media als het ware in bruikleen. Zo kun je sneller gebruik maken van de content en neemt het geen opslagruimte in.

De voor- en nadelen van streamen

Het grote voordeel van streamen is het gebruiksgemak. Je hoeft niet te wachten en kunt gelijk van jouw muziek, films en series genieten. Daarnaast betaal je vaak niet per item, maar krijg je met een abonnement onbeperkt toegang tot een groot en breed aanbod.

Streamen heeft eigenlijk maar één nadeel: je moet over een stabiele internetverbinding met voldoende bandbreedte beschikken. Met een instabiele verbinding, kunnen het beeld en geluid haperen of zelfs helemaal wegvallen. Om dit te voorkomen wordt vaak alvast een klein stukje vooruit gedownload en opgeslagen in de buffer, waardoor je het doorgaans niet merkt als de verbinding tijdelijk wegvalt. Zolang je een goede internetverbinding hebt, levert streamen doorgaans geen problemen op. Enkel in het geval van een instabiele internetverbinding kun je dit op gaan merken.

+ Onmiddellijk afspelen

+ Ruim aanbod door abonnement

+ Opslagruimte besparen

- Internetverbinding benodigd

- Media in bruikleen

Met een stabiele internetverbinding is streamen voor veel mensen een goede optie om van een breed media-aanbod gebruik te maken. Om je een handje op weg te helpen in het almaar groeiende medialandschap, hebben wij hieronder de meest populaire video- en audioplatformen op een rijtje gezet. De meeste apps zijn standaard beschikbaar op jouw televisie. De overige apps kun je downloaden in de appstore.

Video streaming

Netflix
De bekendste en populairste streamingsdienst is Netflix. Voor een vast bedrag per maand kun je zoveel films en tv-series bekijken als je maar wil. Op vrijwel elk apparaat met internetverbinding is het mogelijk om 'on-demand' films en series te bekijken. Veel televisies beschikken zelfs over een aparte Netflix knop op de bijbehorende afstandsbediening, waarmee je de dienst in één beweging opstart.

YouTube
YouTube is nog steeds één van de meest bekende gratis platformen om online video’s op te bekijken. De YouTube app op de Smart tv geeft je toegang tot jouw favoriete YouTube kanalen en miljarden video’s.

Videoland
Videoland is een platform voor de Nederlandse televisiekijker: hier bekijkt je een groot aanbod Nederlandstalige series, films en televisieprogramma’s.

Disney+
Disney heeft sinds 2019 ook haar eigen streamingsplatform, waarop onder andere titels van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic te zien zijn.

Amazon Prime
Amazon Prime Video is de streamingsdienst van Amazon. Het videoplatform  biedt onder andere originele Amazon Studios content en maakt deel uit van het Prime-abonnement van Amazon.

Apple tv+
Ook Apple beschikt over een eigen streamingsdienst waarop originele Apple content te zien is.

HBO
Het Amerikaanse HBO, de zender achter onder andere Game of Thrones, heeft nu ook haar eigen streamingdienst. Het is mogelijk om series en films van HBO te streamen naar alle apparaten in jouw huis, waaronder smartphones, tablets en smart tv’s.

Audio streaming

Spotify
Voor de echte muziekliefhebbers is er Spotify. Met Spotify heb je de keuze uit een onuitputtelijke bron van muziek die je via jouw tablet, computer of telefoon kunt afspelen. Er zijn verschillende versies van Spotify. Je kunt gebruik maken van een gratis abonnement of upgraden naar premium, waarbij je van allerlei extra features geniet.

Deezer
Deezer heeft een megabibliotheek aan muziek die je onbeperkt kunt beluisteren en streamen. Deezer is net als Spotify gratis te installeren met enkel reclame tussen de nummers. Er kunnen echter ook abonnementen afgesloten worden, zodat je geen last hebt van reclames tijdens het luisteren.

YouTube Music
YouTube Music is een nieuwe muziek-app waarmee je eenvoudig muziek ontdekt die bij jouw smaak past. Op basis van jouw voorkeuren ontvangt je gepersonaliseerde afspeellijsten en aanbevelingen.

Radio
Ook radio kun je tegenwoordig streamen. Je wisselt eenvoudig tussen de kanalen, zodat je altijd naar jouw favoriete radioprogramma kunt luisteren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
161 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.