Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Wat is een Smart tv?

Een smart tv is een tv die je kunt verbinden met het internet en waarmee je toegang hebt tot verschillende apps. Je kunt de tv bijvoorbeeld gebruiken om live tv op te kijken, te streamen, surfen, je social media profielen te checken en om op te gamen. Je gebruikt de tv waarvoor je dat wil, kijkt naar wat je wil en wanneer je dat wil.

smart tv hellotv

Wat is een smart tv?

Een smart tv is, zoals hierboven al genoemd, iedere tv die je met het internet kan verbinden. Dit is meteen het grote verschil met een ‘normale’ tv. Je hebt door deze internetverbinding toegang tot allerlei apps die je bij een normale tv niet hebt. Een ander verschil is dat de smart tv een ingebouwde mediaspeler bevat. Je hebt hierdoor geen extra kabel of losse mediaspeler nodig om naar jouw favoriete content te kunnen kijken. De afstandsbediening van de smart tv bevat vaak al knoppen van streamingsdiensten waarmee jij ze met één klik op kunt starten. Zo kun je meteen beginnen met streamen! Een smart tv is geschikt voor iedereen die toegang heeft tot een internetverbinding. Bijna alle tv’s zijn tegenwoordig voorzien van smart functies.

Hoe werkt een smart tv?

Een smart tv werkt heel eenvoudig. Verbind de Smart tv met het internet via wifi of een internetkabel. Het voordeel van een wifi aansluiting is dat je de tv overal neer kunt zetten waar je wil, zonder dat je gebonden bent aan de locatie van de internetkabel. Na het verbinden van jouw smart tv kun je via het besturingssysteem apps downloaden en gebruiken. Ook kun je de tv aan je eigen thuisnetwerk koppelen, waardoor hij in verbinding staat met alle andere apparaten in het netwerk. De smart tv werkt dan meer als een soort smart hub.

smart tv

De voordelen van een smart tv

Het hebben van een smart tv heeft drie grote voordelen:

Je hebt toegang tot meer content. Je kunt de tv natuurlijk gebruiken om reguliere tv op te kijken, maar hebt tegelijkertijd ook toegang tot allerlei streaming apps als Netflix, Videoland en Amazon Prime. Ook kun je de tv gebruiken als speaker om jouw favoriete muziek over af te spelen. Je hebt met een smart tv dus meer om naar te kijken en beluisteren.

Je hebt minder apparaten nodig. De smart tv bevat veel geïntegreerde functionaliteiten zoals speakers en een mediaspeler. Hierdoor kun je rechtstreeks muziek afspelen over de speakers van je de tv en heb je geen Blu-ray speler meer nodig om naar een film te kijken. Zelfs een afstandsbediening is niet per sé meer nodig omdat je hier je smartphone voor kunt gebruiken. Met een speciale afstandsbedieningsapp krijg jij op je telefoon toegang tot verschillende zenders, menu’s en extra functies.

De tv is makkelijk te koppelen met andere apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld via jouw laptop foto’s naar de tv casten of muziek afspelen via je telefoon. De smart tv is een echte media hub. Maar ook jouw smart home apparaten kunnen eenvoudig verbonden worden via hetzelfde thuisnetwerk. Zo krijg jij bijvoorbeeld tijdens je programma vanzelf een notificatie als je smart wasmachine klaar is!

Smart tv besturingssystemen

Het besturingssysteem waarop jouw smart tv werkt, ook wel smart tv platform, is voor ieder merk anders. Wij lichten de meest bekende hieronder uit:

  • Tizen van Samsung. Tizen is sinds 2015 het besturingssysteem van Samsung smart tv's en werkt snel en intuïtief. Het heeft een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk menu dat naar wens te personaliseren is. Je vind al jouw favoriete content terug in de Smart Hub, het centrum van alle entertainment op jouw tv.
  • WebOS van LG. Het vernieuwde interface van WebOS vult het hele scherm en is net als Tizen te personaliseren. Je kunt tot wel 6 verschillende profielen aanmaken, die individueel geoptimaliseerd kunnen worden op de voorkeuren van die gebruiker. Hierdoor is de kijk- en gebruikservaring persoonlijker en krijg je echt alleen inhoudsaanbevelingen voor dat specifieke profiel, bijvoorbeeld over de apps en programma’s die je het meeste gebruikt en bekijkt.
  • My Home Screen van Panasonic. My Home Screen heeft een overzichtelijk en eenvoudig menu, waarvan uit je toegang hebt tot live tv, apps en jouw gekoppelde apparaten. Het menu geeft de meest gebruikte apps als eerste weer en je kunt deze zelfs toevoegen aan het startscherm. Het gebruiksvriendelijke en duidelijke systeem wijst zich vanzelf.
  • Android tv van Sony en Philips. Android tv is een besturingsplatform ontwikkeld door Google, dat veel weg heeft van de Android versie die op de meeste telefoons te vinden is. Het platform is naar wens in te richten. Een voordeel is dat de Android tv een standaard ingebouwde Chromecast bevat, waardoor je sneller kunt streamen zonder tussenkomst van andere apparaten. 
  • Google tv van Sony. Google tv is de opvolger van de Android tv en geeft nog meer gebruiksgemak. De smart tv analyseert jouw voorkeuren en geeft op basis hiervan aanbevelingen. Deze aanbevelingen vind je direct terug op het home screen. Ook als de aanbevolen film of app door een andere dienst wordt aangeboden, geeft het platform ze netjes gegroepeerd weer.
  • Saphi van Philips. De wat minder premium tv's van Philips werken op Saphi. Saphi is een wat meer basisvariant van een besturingssysteem. Je kunt nog steeds apps downloaden, maar het aanbod is minder. Dit waarborgt echter wel dat de apps soepel en vlekkeloos blijven werken.

Musthave apps voor jouw smart tv

Er staan standaard al een aantal apps op jouw smart tv geïnstalleerd, maar welke apps zijn nou écht handig om te hebben? Met de juiste apps geniet je op het grote televisiescherm niet alleen van films en televisieseries, maar ook van bijvoorbeeld muziek, games en het nieuws.

Er is een groot aantal apps beschikbaar, die je afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren kunt installeren. Stream je veel series en films? Dan zijn bijvoorbeeld Netflix en HBO Max een echte must. Luister je vaak naar muziek? Installeer dan zeker Spotify en YouTube op jouw smart tv. En vergeet natuurlijk NPO niet om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsupdates.

Musthave apps voor jouw smart tv

Jouw smart tv als gamehub

Met de Smart tv is het mogelijk om rechtstreeks via jouw televisie te gamen. Navigeer naar de app store en kijk snel welke games compatibel zijn met jouw smart tv. Je hebt vaak niet eens een aparte controller nodig! Je bedient de games en spellen eenvoudig met je afstandsbediening. Haal nog meer speelplezier uit jouw games door ze te spelen op een groot scherm!

Jouw smart tv als gamehub

Een smart tv kopen

De meeste tv's zijn tegenwoordig standaard voorzien van smart functies, maar geen enkele smart tv is hetzelfde. Ben jij er na het lezen van al deze informatie nog steeds niet helemaal uit of wil jij graag hulp bij jouw keuze? Wij hebben een ruime keuze smart televisies in ons assortiment. Onze medewerkers staan zowel in onze winkels als online klaar om jou te helpen! Ook hebben we om jou op weg te helpen vast een top 10 smart tv's opgesteld.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
163 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.