Dé tv-winkel van Nederland

  • 12 winkels van c.a. 1000m2

  • Installatie & montage

  • Gratis bezorgd

  • Klantbeoordeling 9.5 / 10

Wat is een soundbar?

Televisies worden steeds groter en platter, wat helaas ook inhoudt dat de geluidskwaliteit door deze compacte vormgeving nog wel eens te wensen over kan laten. Door het gebrek aan ruimte in de platte tv, is er minder ruimte voor een goede speaker. Een soundbar is één van de meest populaire en simpele oplossingen om de geluidskwaliteit van jouw tv behoorlijk te verbeteren, zonder dat je gelijk een heel geluidssysteem in jouw woning hoeft te installeren.

Samsung The Terrace soundbar

De voordelen van een soundbar

  • Met een soundbar heb jij slechts één compacte speaker nodig om jouw geluidservaring naar een hoger niveau te tillen.
  • Een soundbar is een simpele en gebruiksvriendelijke manier om jouw tv geluid te optimaliseren.
  • De soundbar is eenvoudig uit te breiden met andere speakers.
  • Een soundbar is goedkoper dan een compleet geluidssysteem.
  • Je kunt de soundbar ook gebruiken om muziek op te luisteren.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een luidspreker in de vorm van een balk, die het geluid van je tv flink kan verbeteren. Dankzij ingebouwde kleine speakers en een versterker kan de langwerpige speaker een breed geluidsveld weergeven. Hoe breder de soundbar, des te meer kleine speakers er in zitten en hoe breder het geluidsveld is. Maar hoe werkt een soundbar precies? De soundbar bootst met behulp van de ingebouwde versterker het effect van losse voor-, midden- en achterluidsprekers na, waardoor het geluid op surround sound lijkt. Met surround sound krijgt het geluid meer diepte omdat je het gevoel hebt dat het geluid je echt omringt.

De soundbar hoeft niet per sé van hetzelfde merk te zijn als het apparaat waar je hem op aan wilt sluiten. Technisch gezien werkt de soundbar met elk systeem, zolang jouw soundbar en tv maar over dezelfde aansluitmogelijkheden beschikken. Wel kan het qua design mooier zijn om elk systeem van hetzelfde merk te hebben. Het is ook het mooist als de soundbar net zo breed is als de tv of net iets kleiner.

Soundbars met subwoofer

Wil je jouw favoriete films en series echt ervaren? Dan is een krachtig basgeluid essentieel. Door de toevoeging van deze lage tonen, wordt het geluid nog krachtiger en voller. De meeste soundbars bevatten een ingebouwde subwoofer of worden met een draadloze subwoofer geleverd. Een losse subwoofer is groter dan de soundbar zelf, waardoor de speaker meer ruimte heeft om optimale bastonen te produceren. Zo kun je helemaal opgaan in de programma’s die je aan het kijken bent.

Soundbars met subwoofer

Soundbars met Dolby Atmos

Dolby Atmos is een nieuwe geluidstechniek die jouw surround sound ervaring nog dynamischer maakt. De speakers in een Dolby Atmos soundbar wijzen elk een andere richting op, waardoor het geluid via de muren en het plafond weerkaatst wordt. Hierdoor klinkt het geluid extra ruimtelijk en is het surround sound effect nog groter.

Dolby Atmos

Soundbars met Q-Symphony

Als je jouw soundbar op de tv aansluit, schakelt het geluid van de tv zelf vaak uit en hoor jij het geluid alleen uit de soundbar zelf. Zonde eigenlijk, want ook de speakers in jouw tv kunnen jouw geluidservaring verrijken. Samsung heeft om deze reden ‘Q-Symphony’ ontwikkeld. Q-Symphony zorgt ervoor dat het geluid van jouw Samsung tv en Samsung soundbar perfect in harmonie samenwerken en elkaar daardoor juist versterken.

Q-Symphony

Muziek afspelen op je soundbar

Je kunt de soundbar natuurlijk voor meer dan alleen het verbeteren van jouw tv geluid gebruiken. Je kunt de soundbar bijvoorbeeld ook gebruiken om muziek op af te spelen. Speel muziek af via een programma op je televisie of als je telefoon verbonden is met de soundbar, kun je ook draadloos muziek afspelen.

Soundbar

Hoe sluit ik mijn soundbar aan?

Eén van de voordelen van een soundbar is dat je ze met één enkele verbinding aan kunt sluiten en kunt besturen. Een soundbar beschikt vaak over minimaal twee aansluitmogelijkheden: met een optische kabel of met een HDMI-kabel. Ook beschikt de soundbar vaak over draadloze aansluitmogelijkheden.

Optisch

Een optische aansluiting is een digitale aansluiting die gebruik maakt van een zeshoekige kabel. Je herkent de aansluiting aan de tekst “Digital Audio Out” op jouw televisie. Deze verbinding verstuurt enkel audiosignalen door de kabel.

HDMI

Wanneer zowel de soundbar als de tv over een HDMI verbinding beschikken, gebruik je bij voorkeur deze manier van aansluiten. Een voordeel van HDMI is dat deze verbinding meer informatie door kan geven dan alleen geluid. Zo heb je slechts één kabel nodig om zowel beeld als geluid door te geven en kun je beide apparaten met één afstandsbediening bedienen. Gebruik bij voorkeur een HDMI 2.1 en/of HDMI (e)-ARC verbinding, omdat deze een grotere hoeveelheid gegevens door de kabel kunnen sturen. 

Draadloos via wifi en/of bluetooth

Draadloze verbindingen komen tot stand met wifi en bluetooth. Door jouw soundbar met het wifi-netwerk en/of bluetooth te verbinden, luister je eenvoudig via jouw mobiele apparaat naar Spotify, YouTube en de radio. Zolang het gekoppelde apparaat bluetooth en/of wifi ondersteunt, kun je nagenoeg elk mobiele apparaat aansluiten. Ook je draadloze subwoofer kun je op deze manier met de soundbar verbinden. Een wifi verbinding krijgt hierbij wel de voorkeur, omdat bestanden niet verkleind hoeven te worden voor zij draadloos verzonden worden. Bij bluetooth gebeurt dit wel, waardoor de geluidskwaliteit af kan nemen.

Wifi kan ook uitstekend worden gebruikt om jouw soundbar onderdeel te maken van het multiroom systeem in je huis. Een multiroom soundbar is een goede keuze wanneer je al meerdere speakers in huis hebt of als je dit aantal later uit wil breiden. Veel soundbars zijn geschikt om met andere speakers verbonden te worden, zodat je gemakkelijk over een volledige surround-installatie beschikt.

Waar plaats ik mijn soundbar?

Een soundbar komt in allerlei verschillende formaten. Gemiddeld is een soundbar tussen de 30 en 100cm breed en 10cm hoog. Hierdoor neemt de soundbar weinig ruimte in en past deze perfect onder, voor of boven jouw tv. De meeste mensen kiezen er voor om de soundbar op een meubel voor de tv te plaatsen of om hem samen met de tv aan de muur te hangen, waarbij de soundbar onder de tv komt te hangen. Dit komt omdat het geluid van de soundbar in deze positie het best tot zijn recht komt. Wanneer je jouw soundbar onder de tv wil hangen, kun je er voor kiezen om hem aan een soundbar beugel te bevestigen of om hem direct aan het tv beugel te bevestigen indien hier ruimte voor is. De bijgeleverde instructies van de soundbar beugel wijzen zich vanzelf!  

Flexson FLXPBFW1021 Playbar/Muur Montage

Je soundbar aansluiten

Het aansluiten van je soundbar is niet moeilijk. Of je nou jouw Sonos Beam wil aansluiten of je Samsung soundbar wil koppelen, een soundbar aansluiten gaat in de meeste gevallen op dezelfde manier:

  1. Kies de juiste aansluiting
    De meeste soundbars kun je met een HDMI kabel verbinden. Als je soundbar niet over deze aansluitmogelijkheid beschikt, kies dan voor een optische of draadloze aansluiting zoals hierboven is beschreven. In de meeste gevallen is het voldoende om de HDMI kabel in jouw tv en soundbar te steken, maar mocht dit niet lukken; kijk dan even in de gebruiksaanwijzing van jouw soundbar. Hierin vind je een uitgebreid stappenplan terug.
  2. Kies waar jij jouw soundbar wil plaatsen
    Om het optimale uit jouw soundbar te halen, kun je de soundbar het beste centraal voor of net onder jouw luisterpositie plaatsen. Let er op dat het geluid zich goed kan verplaatsen en dat je de soundbar dus bijvoorbeeld niet in een kast plaatst, waardoor het geluid zich niet kan verspreiden. De eventuele bijgeleverde subwoofer plaats je net naast de luisterpositie op de grond.
  3. Stel het geluid in
    In het menu van jouw televisie kun je uit verschillende geluidsmodi kiezen. Kies de modus die volgens jou het beste klinkt. Als het geluid na het verbinden met de soundbar nog steeds uit de tv komt, kun je dit in de instellingen van de tv aanpassen. Kies voor ‘externe bron’ of ‘externe luidspreker’ en de tv zou de soundbar moeten herkennen als externe geluidsbron. Ook als het beeld op de tv en het geluid van de soundbar niet synchroon lopen, kun je dit in de instellingen aanpassen. Hierna is de soundbar klaar voor gebruik!

Conclusie

Een soundbar is de ideale oplossing voor iedereen die het geluid van zijn of haar tv wil verbeteren, maar geen ruimte of budget heeft voor een compleet audiosysteem. Zet de soundbar voor het tv scherm neer, plug hem in en je bent klaar! In kleine tot middelgrote ruimtes zal de soundbar groot genoeg zijn om het geluid over de ruimte te verdelen. Zo krijgt je, zeker in combinatie met een subwoofer en nieuwe technieken als Dolby Atmos, toch die surround sound beleving die je wil. Ben jij er na het lezen van al deze informatie nog steeds niet helemaal uit of wil jij graag hulp bij jouw keuze? Kom langs in één van onze winkels en ervaar de soundbar zelf of vraag ons online om meer informatie. Ook hebben wij de top 10 soundbars vast voor je samengesteld:

Wellicht ook interessant voor jou: Home Cinema Set of Soundbar?

Je kunt jouw tv geluid verbeteren door een soundbar of home cinema set op de tv aan te sluiten, maar wat is dan de beste optie? Wij leggen je het verschil uit tussen een soundbar, een 2.1 home cinema set en een 5.1 home cinema set.

Home Cinema Set of Soundbar

Wellicht ook interessant voor jou: alles over multiroom

Multiroom heeft in een relatief korte periode naam gemaakt in de HiFi-wereld. Toch is het voor velen de precieze werking en alle mogelijkheden nog onduidelijk. Wij scheppen graag helderheid in dit grijze gebied en proberen je met één artikel de hele wereld van multiroom te doen begrijpen.

multiroom

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
KiesKeurig
9.5
57.094 klantreviews
Tweakers
161 klantreviews
Ideal
Bancontact
Mastercard
VISA
PostNL
QSHOPS keurmerk

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.